Wednesday, June 16, 2010

PROJEK 2.....


DEFINISI JUS

Jus adalah cecair semulajadi yang mengandungi zat daripada buah-buahan dan sayur-sayuran. Jus terhasil daripada perahan buah atau sayuran tanpa mengandungi bahan pengawet yang lain.

KEBAIKAN JUS

1) Minuman yang menyegarkan
2)Mengandungi kandungan glycemic yang baik untuk tahap gula di dalam darah
3)Untuk keihatan tubuh badan
4)Mengandungi kalori dan zat yang cukup untuk badan



KOMBINASI JUS

Pengambilan jus sayuran hijau sebanyak 1 liter setiap hari sudah memadai untuk kesihatan tubuh badan dan kandungan gula di dalam badan. Jus hijau mengandungi 50% kandungan protein. Jus merupakan makanan yang membina dan mengandungi kandungan mineral. Antara contoh jus hijau ialah jus seleri dan jus timun


KHASIAT JUS ANEKA CAMPURAN

1. Jus carrot dan bayam

- Dapat mengurangkan penyakit lelah
-Jus ini mengandungi vitamin A,B,C,E magnesium. Segala zat ini diperolehi daripada carrot dan bayam

Cara menyediakannya:
A) 3 helai daun bayam, 5 biji carrot dan air secukupnya.
B) Campurkan semua bahan ke dalam mesin pengisar.
c) Kisar hingga hancur.
d) Tapis jus yang terhasil dan tuang ke dalam gelas.
e) Untuk sedapkan rasa tambah ais ketul ke dalam jus

2. Jus carot,lobak putih, dan kunyit

- Dapat mengurangkan masalah jerawat
-Jus ini mengandungi B2,dan beta karoten

Cara menyediakannya:

A) 4 biji carrot, 1 biji lobak putih dan 2 cm kunyit, air secukupnya dan dimasukkan ke dalam mesin pengisar.
B) Kisar sehingga hancur
c) Tapis jus dan masukkan ke dalam gelas
d) Siap untuk di hidang

- Sesuai diminum pada waktu pagi

KAEDAH PENGHASILAN JUS YANG BAIK

1)Menggunakan pengisar yang baik
2)Simpan jus dalam bilik suhu dan lebih baik di simpan dalam peti sejuk

No comments:

Post a Comment